Kristus-Koningkerk

Antwerpen Kristus-Koning - Buiten

De Kristus-Koningkerk is een echt buitenbeentje tussen de Antwerpse kerken.

Architect Jos Smolderen ontwerpt deze art-decokerk van romaans-Byzantijnse inspiratie als paviljoen van de religieuze Vlaamse kunst voor de Wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen. Daarna wordt ze ingericht als parochiekerk. Met haar 64 m hoge toren en 3 monumentale koepels domineert ze het stadsgezicht.

Het interieur van deze oost-westgerichte kruisbasiliek wordt sterk bepaald door het ruimtelijk effect en door de heerlijke lichtinval. Het opvallend homogene karakter van de neostijlen komt sterk tot uiting in het gebruik van hoofdzakelijk wit marmer en koper voor de talrijke altaren, de preekstoel, de koor- en communiebanken en de biechtstoelen.

Ook de eigentijdse kunstwerken maken deze kerk tot een bijzondere ervaring: het uitzonderlijke glasramenprogramma van Jos Michiels (Atelier Calders), de strakke sculpturen van Alfons De Roeck en de prachtige lichtarmatuur.

Een bijzondere vermelding verdient het grootse elektropneumatische Klaisorgel (1930) met zijn 5564 pijpen dat geregeld bespeeld wordt bij concertmissen en tijdens de jaarlijkse orgelcyclus (oktober).

De kerk is gemakkelijk bereikbaar met privé- en openbaar vervoer. Ze is ook dagelijks open voor bezoek. Een aanrader.

Hoofdingang

Louis Straussstraat, 1
2020 Antwerpen

Via de kaart hiernaast kan u een reisweg bepalen in functie van uw vervoermiddel.
Ook VELO-Antwerpen is een optie: https://www.velo-antwerpen.be/