500 JAAR
ONZE-LIEVE-VROUWETOREN
VAN ANTWERPEN

Foto’s Uli Alexander

Dag op dag, op 1 september 2018 viert de Onze-Lieve-Vrouwetoren, het symbool van alle Sinjoren, zijn 500ste verjaardag. Dat maakt een mens in heel zijn leven maar één keer mee !
Ter gelegenheid van dit unieke feest presenteert TOPA (Toerismepastoraal Antwerpen) een voordracht door E.H. Rudi Mannaerts, kunsthistoricus.

U zal van de ene verrassing vallen in de andere: te beginnen met de kleurrijke bouwgeschiedenis. We tonen u enkele verborgen plekjes zoals de 60m hoge staande klok, de open haard en de schuilplaats van de torenwachters. We vertellen u zowel over een dramatische liefdesstory als over de wilde toeren van de torenhaan. En wist je dat er aanvankelijk twee beiaarden waren en dat de klokkenluiders van de Antwerpse ‘Notre Dame’ met 16 moesten zijn om de alarmklok te luiden? En wat voor moeite mensen al niet gedaan hebben om de toren van uit hun buitenverblijf te kunnen zien of op hun adreskaartje te zetten! Wil je zien hoe vaak de toren in de kathedraal afgebeeld staat of hoor je liever welke impressie beroemde reizigers ons er over hebben nagelaten? En als u spijts de talloze misbaksels van torenafbeeldingen wil weten waarom ‘onze’ toren echt objectief de mooiste gotische is van de hele …, dan zal u ook dát te horen krijgen!

U hebt de keuze tussen 4 mogelijkheden:
– vrijdagavond 31 augustus: 19u30
– zaterdag 1 september: 10.00u, 13.30u en 16.00u
Waar? – in zaal Why Waai, Waaistraat naast St.-Andrieskerk.

Let wel: inschrijven is verplicht via info@topa.be met vermelding van het gewenste moment én het aantal personen. Bij de toegezonden bevestiging zal gevraagd worden uw bijdrage van 8 € per persoon over te schrijven. Dat is o.m. voor het serveren van de koffie

En verder 

Op zondag 2 september om 10u30 in Sint-Andrieskerk extra Antwerpse Mis (in het Aantwareps) voorgegaan door pastoor Rudi Mannaerts met een preek over “d’Onze-Lieve-Vrouwetoren: ’t symbool van alle Sinjoern!”. Nadien heffen we het glas op de jarige en wandelen we o.l.v. een gids naar de 3 mooiste plekjes met zicht op ‘onze toren’.

In de aanloop naar de Open Monumentendag: voordracht over alle Antwerpse kerktorens door dezelfde spreker, maandag 3 september, 19u30 (reeds bijna volzet), alsook vrijdag 7 september, 19u30 in Why Waai.

Inschrijven is ook hier verplicht via info@topa.be .

Op zondag 9 september Open Monumentendag nemen een aantal kerken deel met als thema ‘de eigen kerktoren’, symbool van wijk of district’. Voor het programma: zie o.m. later op deze website.

Wenst u meer te weten over de geschiedenis en de kunst van al onze Antwerpse monumentale kerken, ook van die ene kerk achter uw hoek, dan kan dat via www.topa.be

Het grote verhaal over onze Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwetoren zal in de loop van 1 september a.s., dag op dag op zijn 500ste verjaardag, op deze website www.topa.be online staan.