NACHT VAN DE KERKEN

Antwerpen

zaterdag 13 augustus 2016      19.00-23.00 u.

 

St.-Andries
Centrum
Waaistraat, A.-2000

 

ANDERS GEKLEED, ANDERS GEDRAGEN.

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en Victorie

 

Het is een eeuwenoude traditie dat er met veel Godsvrucht en toewijding voor de garderobe van Onze-Lieve-Vrouw wordt gezorgd. Mantels, gewaden en attributen werden aangepast aan het liturgische jaar en aan de mode van de tijd.

Ook in de Sint-Andrieskerk is dit terug te vinden.

De praalmantel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en Victorie, die wordt tentoongesteld in de schatkamer, dateert van 1863. Op de boord, onderaan de rode fluwelen mantel zijn tien deugden van Maria afgebeeld. De bloemen, die deze deugden symboliseren, werden geborduurd naar tekeningen van Ed. Dujardin.

Het gepolychromeerde Onze-Lieve-Vrouwbeeld, vervaardigd uit lindehout, heeft een rijke garderobe, waarbij de kleding van het Kind Jezus accordeert met dat van Zijn moeder Maria. Deze mantels en bijhorende ornamenten vormen een mooi bewaarde textielcollectie.

In het modejaar 2001 vervaardigde Ann Demeulemeester een eigentijds ontwerp waarbij de elegantie van het houten beeld wondermooi tot uiting komt. Het witte kleed is stijlvol en symbolisch ontworpen en past uitstekend in de totaliteit van het altaar met witte zuilen achter haar. De in een waaier aangebrachte duivenveren op haar schouders geven de vergulde lichtbundel vanuit de zinnebeeldige duif een extra dimensie.

Een kleiner devotiebeeld van Maria, Onze-Lieve-Vrouw van Peis en Vree, heeft een beperkte maar zeer fijne garderobe. Ook hier zijn de attributen en de kledij van het kind Jezus aangepast aan dat van Maria.

Ter gelegenheid van het feest van ‘Lichtmis’ en op 15 augustus wordt dit beeld meegedragen in de kerkprocessie. Op vraag van de leden van de Mariakapel heeft mevrouw Martinet enkele jaren geleden voor deze gelegenheden een wijde blauwe fluwelen mantel gemaakt waarvan de boord met zilverdraad werd versierd.

Tijdens ‘De Nacht van de Kerken’ kan u kennismaken met deze garderobe.

Pastoor Rudi Mannaerts zal doorlopend gidsen en u doorheen een religieuze modewereld loodsen.

De kerk is geopend van 19 uur tot 23 uur.

Ingang via het hoofdportaal, Waaistraat. Ingang voor de rolstoelgebruikers via de Sint-Andriesstraat.

In de feestzaal ‘Expecto’ kan u genieten van een warme of een frisse drank.

Toegang gratis. Iedereen van harte welkom.

De ‘Nacht van de Antwerpse Kerken’ is een initiatief van vzw Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA) www.topa.be info@topa.be

Een stadsplan met de kerken en beelden is beschikbaar in elke kerk.

  • Alle kerken zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In elke kerk wordt u door gidsen verwelkomd.