NACHT VAN DE KERKEN

Antwerpen

zaterdag 13 augustus 2016      19.00-23.00 u.

 

St.-Anna-ten-Drieën
Linkeroever
Hanegraefstraat 1, A.-2050

 

Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Anna-ten-Drieën

De parochie van Sint-Anna- ten- Drieën op Linkeroever heeft het geluk over veel goede vrijwilligers te beschikken die haar buiten-gewone kerk én haar uitzonderlijk Mariabeeld een groot hart toedragen.

De mantel en de kroon van het Onze-Lieve-Vrouwebeeld dat in 1893 voor het eerst een processie leidde zijn van een zeldzame schoonheid. De versieringen en de opschriften getuigen van een symboliek die ons vandaag opnieuw zou kunnen inspireren.

De eerste processie waarin het Mariabeeld een rondgang deed op Linkeroever dateert dus van 1893, aan de vooravond van een eeuwwisseling die grote turbulentie zal kennen. Iets van die turbulentie vinden we in de voorbereidingen en de teksten van de pastoor zelf. Zo staan er in de mededelingen tijdens de viering één week vóór de processie, een aantal eigenaardige uitspraken zoals ‘veel geblaat en weinig wol’ bij ‘het andere volk’. Toch wel uitspraken die nader onderzoek vergen.

Dat onderzoek zullen wij voeren om op 13 augustus een goed verhaal te brengen over beeld en processie, een verhaal dat beeld en processie kadert in een tijdsgeest die, ook op religieus vlak, veel overeenkomst lijkt te vertonen met de onze: minder gelovigen en een alsmaar toenemende secularisering.

Toegang gratis. Iedereen van harte welkom.

De ‘Nacht van de Antwerpse Kerken’ is een initiatief van vzw Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA) www.topa.be info@topa.be

Een stadsplan met de kerken en beelden is beschikbaar in elke kerk.

  • Alle kerken zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In elke kerk wordt u door gidsen verwelkomd.