NACHT VAN DE KERKEN

Antwerpen

zaterdag 13 augustus 2016      19.00-23.00 u.

 

St.-Joris
Zuid
Mechelseplein 22, A.-2000

 

‘Van beelden-storm tot kerk-storm’

 

De St-Joriskerk aan het Mechelseplein, één van de oudste parochies van Antwerpen, werd geteisterd door meerdere beeldenstormen. Niet alleen de beelden moesten het ontgelden maar ook de gotische kerk zelf die werd afgebroken in opdracht van de Franse bezetter op het einde van de 18de eeuw.

Maar St.-Joris heeft steeds zijn strijdend hart getoond én uiteindelijk gewonnen. Vandaag staat er een nieuwe kerk, een neogotische, met twee triomfantelijke torens. Het neogotisch interieur is een juweeltje, dat met veel smaak en geld door de beste vaklui uit de tweede helft van de 19de eeuw werd ingericht als een ‘gesamtkunstwerk’.

Maria is in de St.-Joriskerk alom tegenwoordig:

  • glorieus, zoals in het schilderij ‘Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming verheerlijkt met Rozenkrans’ van de 17de-eeuwse barokschilder Petrus Thys;
  • maar ook lijdend zoals in het beeld ‘Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën’ dat reeds eeuwen troost biedt aan gelovigen in hun miserie;
  • in de gerenoveerde Mariakapel die een fraai idée geeft van hoe kleurrijk de kerk zal zijn na de volledige restauratie van het interieur;
  • in een prelude tot de Mariale feesten in oktober, wordt Onze-Lieve-Vrouw uitgedost in een mantel van hermelijn en getooid met de dure juwelen die werden geschonken door parochianen.

De devotie van Maria lijkt onuitputtelijk, ook buiten de kerk zoals op de hoek van de pastorij met de Schermersstraat waar het beeld van ‘Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart’ prijkt.

In St.-Joris worden eeuwenoude tradities nog steeds in ere gehouden. Tijdens ‘de Nacht’ tonen onze kapelheren bezittingen van broederschappen en geven ze uitleg bij hedendaagse initiatieven die een warm antwoord willen bieden op de sociale ellende van elke dag.

Een warm gevoel krijg je ook in de sfeervol verlichte kerk. Je kan bovendien genieten van muziek, die elk uur ter ere van Maria wordt gezongen of gespeeld op het indrukwekkende orgel van Merklin-Schütze.

Permanente rondleidingen in de kerk laten je kennis maken met de decoratie en de merkwaardige geschiedenis van de St.-Joriskerk. Topstuk is het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Kasteel met een verleden dat teruggaat tot Fernando Alvarez de Toledo, de IJzeren Hertog die als rechtstreeks gevolg van de Beeldenstorm naar de Nederlanden werd gestuurd.

Toegang gratis. Iedereen van harte welkom.

De ‘Nacht van de Antwerpse Kerken’ is een initiatief van vzw Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA) www.topa.be info@topa.be

Een stadsplan met de kerken en beelden is beschikbaar in elke kerk.

  • Alle kerken zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In elke kerk wordt u door gidsen verwelkomd.