NACHT VAN DE KERKEN

Antwerpen

zaterdag 13 augustus 2016      19.00-23.00 u.

 

St.-Michiel en Petrus
Zuid
Amerikalei 165, A.-2000

‘Onze-Lieve-Vrouw,  Zetel der Wijsheid’

 

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw, de westelijke koorkapel, wordt nu gebruikt als weekkapel. Op de gewelfmozaïek groeten 4 engelen met uitslaande vleugels O.-L.-Vrouw met ‘AVE MARIA’. De gouden sterrenhemel is omrand met verstrengelde bloemen.

Naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van de kerk, in 1959, werden de houten altaren vervangen door marmeren. Ze steunen op 3 ronde zuiltjes. De Mariale kleuren, het blauw van de mozaïekband op de predella en het wit van het marmer worden nog versterkt door het geel-goud van de mozaïekversiering. Deze altaren zijn nog een ontwerp van Frans Van Dijk.

Het statige beeld is van een onbekend kunstenaar maar is getekend door Henri Van Dijk, zoon van Frans. Maria zit op een gulden troon omrand met halfedelstenen. Op haar schoot zit het Jezuskind. Deze voorstelling noemt men ‘zetel der wijsheid’.

De tekst op het voetstuk betekent: “O.-L.-Vrouw van de Rozenkrans”. De titel verwijst naar het rozenkransgebed dat hier nog regelmatig gebeden wordt.

Toegang gratis. Iedereen van harte welkom.

De ‘Nacht van de Antwerpse Kerken’ is een initiatief van vzw Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA) www.topa.be info@topa.be

Een stadsplan met de kerken en beelden is beschikbaar in elke kerk.

  • Alle kerken zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In elke kerk wordt u door gidsen verwelkomd.