NACHT VAN DE KERKEN

Antwerpen

zaterdag 13 augustus 2016      19.00-23.00 u.

 

St.-Willibrordus
Berchem-Zurenborg
Heilig Hartstraat 11, A-2600

O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel

Het O.-L.-Vrouwaltaar aan de noordzijde is een barok kunstwerk van Pieter Scheemaeckers de Oude uit 1692. Het was oorspronkelijk toegewijd aan O.-L.-Vrouw van het Magnificat. Later werd hieraan de naam “O.-L.-Vrouw, Minzame Moeder” toegevoegd, patrones van de gelijknamige broederschap die nog steeds actief is.

In 1794, tijdens de Franse revolutie werd de Broederschap van O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel gesticht met o.m. als opdracht de ontkerstening tegen te gaan en werd er gestart met een jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel. De Broederschap ontfermde zich over het beeld en aanvaardde het peterschap. Hierdoor werd in de volksmond het beeld herdoopt tot “O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel”.

Het hoog oplopend retabel is opgetrokken in groene, zwarte en grijze marmer. In de grote altaarnis onderaan staat het beeld van “Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel”. Het beeld heeft een 5-tal kledingsets en 2 sets kronen en juwelen. Jaarlijks wordt het beeld nog rondgedragen tijdens de Scheldewijding ingericht door de parochie van St.-Paulus op de eerste zondag van oktober.

In de kleinere nis bovenaan waakt haar moeder, de H.-Anna,  de handen deemoedig gevouwen.  De grootse gouden stralenbundel bovenaan is versierd met cherubijnenkopjes en twee engeltjes rond het mariamonogram dat in 1850 is toegevoegd.

De legende van het miraculeuze beeldje in een eikenboom ontstond in de middeleeuwen op een plaats tussen Zichem en Diest. Deze plaats werd gauw een bedevaartoord vooral in de periode van de beeldenstormen wanneer het beeldje verdween. In 1587 werd het teruggeplaatst. Het siert nu het hoofdaltaar van de basiliek van Scherpenheuvel.

Maar ook de aangrijpende Piëta van Alfons De Roeck (20ste eeuw) achteraan in de kerk trekt de aandacht. Het beeld is bijzonder pakkend uitgewerkt. Uit de gebogen houding van Maria over het levenloze lichaam van haar zoon, dat over haar knieën uitgestrekt ligt, spreekt verlatenheid en ongeloof.

Toegang gratis. Iedereen van harte welkom.

De ‘Nacht van de Antwerpse Kerken’ is een initiatief van vzw Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA) www.topa.be info@topa.be

Een stadsplan met de kerken en beelden is beschikbaar in elke kerk.

  • Alle kerken zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In elke kerk wordt u door gidsen verwelkomd.