6de NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 12 augustus 2017 van 19 tot 23 u.

SINT-ANNAKAPEL

Keizerskapel

Cluster Universiteitswijk

Deze historische kapel in de Keizerstraat, in de volksmond ‘Keizerskapel’ genoemd, wordt in 1512 gebouwd als ambachtskapel van de droogscheerders. In de 17de eeuw kent de kapel een ware bloei wanneer de Sint-Willibrordusparochie er tijdelijk onderkomen vindt. In die periode wordt de gotische kapel verfraaid met barokke meubelen, het altaar, de preekstoel (Peeter II Verbrugghen), de biechtstoelen, de communiebank en het portaal. Ook, de marmeren vloer en de prachtige monstrans (Corbion, 1653) dateren uit die periode.

Na de sluiting tijdens het Franse bewind is de kapel de eerste kerk in Antwerpen die weer voor de katholieke eredienst geopend wordt. In de 19de eeuw wordt de kapel privébezit en ontsnapt ze een paar maal aan de slopershamer. Nadien functioneert ze als kloosterkapel van de Missionarissen van Afrika (de Witte Paters), die in de havenstad Antwerpen een vertrekbasis hebben voor hun missies overzee. Einde 19de eeuw worden er pareltjes van glasramen (L. Pluys en E. Steyaert) toegevoegd, die het leven van de jeugdige Maria weergeven.

In 1864 plaatst Willem Hendrik Mondt-Groenewoud het orgel dat erg mooi opgesteld wordt achter de balustrade ‘met hare vlammekes’, fijn werk van beeldhouwer A. Ph. Van Erkel. De Antwerpse orgelbouwer Geurts restaureert het orgel in 1913/’19 en in 1938/’40.

De kapel bezit een aantal ‘liedboeken’ die tijdens de Nacht van de kerken kunnen bewonderd worden o.m. het 18de-eeuwse Missale Romanum en vooral het antiphonarium uit ca. 1500 (de tijd van de bouw van de kapel) met ongeveer honderd perkamenten pagina’s vol muziek.

 

Programma

Doorlopend

  • Bezoek aan de kapel begeleid door de plaatselijke gidsen.
  • Het Willem Hendrik Mondt-Groenewoudorgel wordt geïllustreerd met archiefmateriaal.
  • Tentoonstelling van talrijke kunstwerken die de kapel rijk is zoals het antiphonarium uit ca. 1500.

meer informatie over de Sint-Annakapel op deze pagina binnen de TOPA-website

 

Praktisch

Adres: Keizerstraat 21, A.-2000

TreinNMBS
Antwerpen Centraal + tram 11, 12, 24 (Melkmarkt)
Tram De Lijn 7 (Keizerstraat), 11, 12, 24 (Sint-Jacob),
4 (Meirbrug). 3, 5, 9, 15 (premetro Meir)
Bus: 22, 180, 181, 181, 182 (Groenplaats)
Fietsstation VELO-Antwerpen velo 28 Keizerstraat