6de NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 12 augustus 2017 van 19 tot 23 u.
SINT-FRANCISCUSKERK
Kapucijnenklooster – Ossenmarkt
Cluster Universiteitswijk
De kloosterkerk van de Kapucijnen aan de Ossenmarkt is sinds kort een orgel rijker, het historische Kerckhoforgel in 1910 gebouwd voor de Kapucijnenkerk van Izegem. Omdat deze kerk afgebroken wordt hebben de Antwerpse Kapucijnen dit historische orgel een nieuwe woonst aangeboden. Orgelbouwer De Munck uit Sint-Niklaas zorgde dit voorjaar voor de heropbouw van het orgel. Stefan Claessens zal uitleg geven over de renovatie van het historische instrument. Pater Kenny Brack, gardiaan van het klooster geeft hierbij muzikale demonstraties, improvisaties en gepaste orgelwerken.
Bijna alle kapucijnen hebben tot in de jaren 1960 hun opleiding gehad in Izegem. Ze hebben daar de misvieringen en officiegebeden meegemaakt onder begeleiding van dit mooie orgel. Voor de kapucijnen is het dan ook in hun kerk aan de Ossenmarkt een vreugdevol weerzien en wederhoren.
Organist en componist Willem Ceuleers bespeelt het Kerckhoforgel van de Sint-Franciscuskerk als onderdeel van een orgelwandeling. Eerder speelt hij op het Geurtsorgel van de Sint Catharinakerk en nadien op het Walckerorgel van de Protestantse kerk Brabantse Olijfberg. Hij brengt deze avond eigen werk, speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd. Zo kan je kennismaken met en genieten van de specifieke kwaliteiten van elk orgel.
Programma
19.00 u.: Stefan Claessens van Orgelbouw De Munck uit Sint-Niklaas geeft uitleg over de progressieve renovatie van het Kerckhoforgel met orgeldemonstratie en -improvisatie door Pater Kenny Brack.
19.40 u.: orgelconcert door Willem Ceuleers op het Kerckhoforgel, met eigen composities. Dit is de tweede etappe op de orgelwandeling. (telkens een half uur).
20.30 u.: organist Anna An bespeelt het Kerckhoforgel.
21.30 u.: orgelconcert door Willem Ceuleers op het Kerkhoforgel (zie ook 19.40 u.).
22.00 u.: Stefan Claessens van Orgelbouw De Munck en Pater Kenny Brack (zie ook 19.00 u.).
Doorlopend: bezoek aan de kerk begeleid door plaatselijke gids.
meer informatie over de Sint-Franciscuskerk op deze pagina binnen de TOPA-website
Praktisch
Adres: Ossenmarkt 14, 2000 Antwerpen
Trein→ NMBS Antwerpen Centraal (op loopafstand 1km)
Tram→ De Lijn 11, 12, 24 (Jezusstraat)
Bus 1, 13 (Rooseveltplaats); 17, 30, 34 (Rodestraat)
Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 054 Ossenmarkt
Het Kerckhoforgel van de Kapucijnenkerk Sint-Franciscus (1910)
De kenmerken van het orgel zoals het geplaatst was in Izegem (Vlaamse Overheid, Inventarisatie onroerend erfgoed, orgels, 2010).
Dispositie
Gr. Org. Réc. Péd.: Bourdon 16, Montre 8, Flûte harmonique 8, Bourdon 8, Viola di Gamba 8, Prestant 4, Doublette 2, Fourniture, Trompette 8
Réc.: Flûte traversière 8, Diapason 8, Cor de nuit 8, Salicional 8, Voix céleste 8, Flûte 4, Basson Hautbois 8, Voix humaine 8
Péd.: Sousbasse 16, Basse 8
Voetbediend (van links naar rechts): Tremblant, Récit à la pédale, Grand’orgue à la pédale
Récit au grand’orgue, Expression: Forté général, 1re Combinaison à volonté, 2me Combinaison à volonté
manuaalomvang: C – g3
pedaalomvang: C – f1
Klaviatuur: vrijstaande speeltafel vóór het orgel; de registers zijn kleine koperen lepelvormige schakelaartjes, die dienen ingehaakt te worden; ijzeren lepelvormige pedalen voor de accessoires; houten balanstrede voor de “Expression” (zwelkas Récit); de koppelingen werken pneumatisch; de “Combinaison”-pedalen werken mechanisch en doen effectief de registertjes inschakelen (kunnen echter niet manueel gewijzigd worden); de “Forté général” (eveneens mechanisch) schakelt alle registers in, excl. de tongwerken.
Windladen: pneumatisch systeem; het Gr. Org. op het eerste niveau, het Réc. is daarboven geplaatst.
Tractuur: pneumatisch systeem; met koperen buisjes; kloek gemaakt en ordelijk aangelegd.
Windvoorziening: magazijnbalg in de voet van de kast; elektro-ventilator (1957?).
De orgelkast: was een ééndelig meubel in neogotische stijl, geplaatst op een zijdoksaal in de kruisbeuk, met de rug tegen de muur en met een front (sierpijpen) op de smalle zijde; de voorzijde bestond uit open scharnierende luiken (met gaas) langs waar het instrument gestemd werd.
(bron technische gegevens: orgbase.nl; inv.nr. 2055130; gegevens 2016)
Nieuw in de Kapucijnenkerk van de Ossenmarkt:
Al het pijpwerk, zonder de bestaande mechaniek, is opgekuist en hersteld. Het onderstel is volledig vernieuwd met deels herbruik. Nu is het orgel geëlektrificeerd. Het pijpwerk op het hoogzaal staat daarom nu in een nieuwe opstelling en het authentieke speelbord staat beneden in het koor.