6de NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 12 augustus 2017 van 19 tot 23 u.

SINT-JORISKERK

Cluster 4de wijk

Een duik in het muziekarchief van de Sint-Joriskerk

Het muziekleven in de Sint-Jorisparochie heeft een bloeiende geschiedenis dankzij de bijzonder mooie akoestiek en het Merklinorgel dat in 2017 zijn 150ste verjaardag viert, een juweel van een instrument. Het orgel staat vanop het grote glasraam van het hoogzaal beeldrijk onder de hoede van twee muzikale heiligen, de ranke Sint-Cecilia en de statige Sint-Gregorius.

Voor de Nacht van de Antwerpse Kerken maken we een keuze uit het muziekarchief: het orgel gaat  het huwelijk aan met Gregoriaans en 19de-eeuwse vocale muziek.

U kan genieten van Marialiederen, motetten, muziek van de organisten Jozef Callaerts (een werk opgedragen aan François Crouwels, organist van de Sint-Joriskerk) en Clément D’Hooghe (wiens handtekening in het orgel prijkt).  Natuurlijk is ook Peter Benoit (uit Drama Christi) van de partij naast onbekende werken uit het muziekarchief, waaronder een Gregoriaans gezang voor de vesperdienst van Sint-Joris op 23 april.

Na elke uitvoering, die ongeveer 25 minuten duurt, kan u het orgel bezoeken.

PROGRAMMA

19.30 u., 20.30 u. en 21.30 u.: orgel en zang: telkens een programma van 25 min.

Uitvoerders: Ann Krijnen, sopraan; Rachel Fabry, mezzosopraan; Annelies Focquaert, orgel.

Na elk concert: bezoek aan het orgel op het hoogzaal.

meer informatie over de Sint-Joriskerk op deze pagina binnen de TOPA-website

 

PRAKTISCH

Adres: Mechelseplein 22, A.-2000     é Schermersstraat (naast nr. 11)

Trein → NMBS Antwerpen Centraal + tram 8 (Zuid) of tram 10 (Schoonselhof)
Tram → De Lijn
4, 7 (Mechelseplein); 8, 10 (Nationale Bank)
Bus 22 (Kronenburgstraat); 1,13 (Nationale Bank)
Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 84 Elzenveld

Het romantische Merklin-Schütze-orgel van de Sint-Joriskerk (1867)

Het orgel is een realisatie van de Brusselse firma Merklin-Schütze. De ‘S.A. pour la fabrication des orgues, établissement Merklin-Schütze’, bouwt in de 2de helft van de 19de eeuw talrijke romantische en symfonische orgels in Brussel en Vlaanderen. In het Antwerpse zijn onder meer de orgels van de Zusters van het H. Hart (Van Celst, Sint-Jacobsmarkt) en van de Sint-Jacobskerk in Borsbeek (1857) nog volledig in gebruik. Het orgel van de Sint-Joriskerk dat zeker een van de gaafst bewaarde concertinstrumenten is telt 3 klavieren, 20 spelen, 8 pedalen en 1208 tinnen en houten pijpen. Zoals vaak hebben de zichtbare pijpen slechts een decoratieve functie.

In 1904 restaureert J. Stevens, Duffel, het orgel. Ca. 1920 wordt een elektrische windmachine toegevoegd en enkele tonen. Een gedeeltelijke restauratie volgt in 1985 door orgelbouwer Jean-Pierre Draps (Erps-Kwerps).

Hoewel het instrument zeer uitgebreid is lijkt dit veel minder zo vanuit de kerk gezien. Het is immers symmetrisch opgesplitst in een dubbele orgelkast ontworpen door beide broers Durlet en gebouwd door Louis Durlet. Wanneer het orgel in 1867 ingespeeld wordt is de orgelkast nog niet afgewerkt. Ook nu nog ontbreken 6 engelenbeelden. Het plan daarvoor zou nog in de archieven van de kerk berusten.

(bron: www.topa.be)

Technische gegevens

Grand Orgue 11
Récit Expressif 7
Pédales 4
Totaal aantal stemmen 22
Manuaalomvang C-g”’
Pedaalomvang C-f’
Toetstractuur Mechanisch
Registertractuur Mechanisch
Windlade(n) Sleeplade

Dispositie
Grand Orgue: Bourdon 16′, Montre 8′, Bourdon 8′, Gamba 8′, Salicional 8′, Prestant 4′, Flûte Harmonique 4′, Cornet (vanaf cis’), Fourniture, Trompette 8′, Clairon 4′ (bas).
Récit Expressif: Bourdon Harmonique 8′, Dolciana 8′, Voix Céleste 8′, Flûte Echo 4′, Flageolet 2′, Basson-Hautbois 8′, Voix Humaine 8′.
Pédales: Sousbasse 16′, Octave Basse 8′, Bombarde 16′, Trompette 8′.
Koppelingen: Réunion du Grand Orgue aux Pédales, Réunion du Récit aux Pédales, Réunion du Récit aux Grand Orgue.
Speelhulpen: Tremblant, Appel des Jeux de Combinaisons du Récit, Appel des Jeux de Combinaisons du Grand Orgue.

(bron technische gegevens: orgbase.nl; inv.nr.2003911; gegevens 2014)