7de NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 11 augustus 2018 van 19 tot 23 u.

Protestantse Kerk ‘DE BRABANTSE OLIJFBERG’

Cluster Universiteitswijk

Van de Barok naar de soberheid van het oerdegelijke Duits-Lutherse protestantisme

‘Brabantse Olijfberg’ is de (schuil)naam die de protestantse gemeente in Antwerpen aannam rond het midden van de 17de eeuw, de tijd dat protestanten slechts gedoogd werden en clandestien bijeenkwamen in privéwoningen. Een van de bekendste leden uit die periode was de barokschilder Jacques (‘Jacob’) Jordaens die nochtans schilderde in dienst van de Contrareformatie.

De protestantse gemeente huist sinds 1821 in de kapel van het voormalige klooster van de annonciaden die haar door Willem I werd toegewezen. Reeds ontdaan van veel barokke luister door het Frans Revolutionair Bewind, evolueerde ze verder van een barokkerk tot een soberder ‘preekkerk’ van het oerdegelijke Duits-Luthers protestantisme.

Aan de buitenkant is de kerk voor het grootse deel gerestaureerd en hopelijk kunnen in het voorjaar 2019 ook de glasramen van het koor hersteld worden. Daarna moet het interieur nog worden aangepakt, want dat is door de tijd gehavend. Niettemin ervaart u bij binnenkomst in deze ruimte nog iets van de voorname rijkdom van begin 1900. Het gebouw is een van de weinige overgebleven tekenen van de aanwezigheid van invloedrijke Duitse handelaren, bankiers en reders, die Antwerpen als thuisbasis hadden, voordat de wereldoorlogen daarin verandering brachten.

Er zullen door de avond heen orgelbespelingen plaatsvinden. We laten u mee genieten van de kwaliteiten van het begeleidingsinstrument, het Walckerorgel uit 1905, een enig exemplaar in België, dat een belangrijke functie heeft bij het begeleiden van de gemeentezang. Leden van de kerk zullen u ook rondleiden en vertellen over de historie en de actuele situatie van de Protestantse kerk.

TIP: ontdek de schilderijen van de protestant Jacques (‘Jacob’) Jordaens in de nabijgelegen Begijnhofkerk en in de Sint-Jacobskerk.

Programma
Doorlopend van 19.00 u. tot 23.00 u.

  • Informatie over de geschiedenis van de kerk (Annonciaden), de bindingen met Rubens, Van Dyck en Jordaens, de glasramen en het orgel.

meer informatie over de Brabantse Olijfberg op deze pagina

Praktisch
Adres: Lange Winkelstraat 5, 2000 Antwerpen é

Openbaar vervoer
TreinNMBS Antwerpen Centraal + tram 11, 12, 24 (Sint-Jacob)
Tram De Lijn 7 (keizerstraat) 11, 12, 24 (Sint-Jacob) 3, 5, 9, 15 (premetro Meir)
Bus: 22, 180, 181, 182, 183 (Groenplaats), 30, 34 (Rodestraat)
Fietsstation VELO-Antwerpen velo 28 keizerstraat