7de NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 11 augustus 2018 van 19 tot 23 u.

SINT-FRANCISCUSKERK

Cluster Merksem

Barokke neogotiek: een feestelijke wereldkerk

De Sint-Franciscuskerk mag dan wel neogotisch zijn, zowel wat de architectuur als de aankleding betreft, de uitstraling heeft wel iets ‘barok’ mede dankzij de kleurrijke brandglasramen doorheen de ganse kerk. Bij de laatste stralen van de zon op het einde van de dag zorgen ze voor een kleurrijke achtergrond.

‘Barok’ is niet alleen kleur het is ook feest. Het feestelijke van de liturgie, ook in een neogotisch gebouw, komt zeker tot uiting in de aankleding van de kerk. Beelden, het rijk getooide processiebeeld van Onze-Lieve-Vrouw, de statige processievaandels, het blinkende koperwerk en de rijke liturgische gewaden maken al sinds de 19de eeuw de liturgische vieringen tot een feest.

‘Barok’ is ook feestelijke muziek. Op het bijna honderd jaar jonge Stevensorgel zal de organist op deze Nacht van de kerken heerlijke barokklanken doorheen dit neogotisch gebouw laten klinken.

Ook in het exotische, in het vreemde, het andere, vinden we de ‘barok’ terug. De Sint-Franciscuskerk is immers ook de thuishaven van de Vietnamese en Filipijnse gemeenschappen van Antwerpen. Beide hebben hier hun eigen Onze-Lieve-Vrouwebeeld, dat hun kleurrijke cultuur en traditie illustreert.

Of kom eens het heel aparte processiebeeld van Santo Niño bewonderen, het heilige Kind Jezus, dat de Filipijnse gemeenschap ook in deze kerk vereert (zie foto). Deze populaire Filipijnse devotie van het Kind Jezus gaat terug op de ‘wonderbaarlijke’ vinding van een dergelijk beeld in een platgebrand dorp op het eiland Cebu wanneer de tweede Spaanse expeditie daar in 1565 aankomt. Het beeld zou een geschenk zijn van Fernando Magelhaen, de leider van de eerste Spaanse expeditie op de Filippijnen, in 1521 aan koning (‘Rajah’) Humabon en koningin Juana, die zich christelijk hebben laten dopen. Op de derde zondag van het jaar – enkele weken na Kerstmis – viert men het Kind Jezus in Cebu met een luisterrijke processie. Het groeit uit tot de nationale devotie van de Filippijnen en geraakt samen met de Filipijnse emigranten wereldwijd verspreid.

Al dit barokke ‘exotisch-feestelijke’ zal deze avond een ereplaats krijgen in de kerk, niet in het minst door de optredens van de kleurrijke koren van beide gemeenschappen, die liederen en muziek zullen brengen uit de Filipijnse en Vietnamese tradities.

Een eigen rijk verleden en heden en exotische barok, samen in de Sint-Franciscuskerk.

TIP: na deze inleving in de exotische barok, laat je onderdompelen in de originele 17de-eeuwse variant in de Sint-Bartholomeuskerk.

 

Programma

  • Optredens van de koren van de Vietnamese en Filipijnse gemeenschappen.
  • Barokmuziek op het hedendaagse Stevensorgel.

Doorlopend van 19.00 u. tot 23.00 u.

  • Bezoek aan de kerk begeleid door plaatselijke gidsen.

meer informatie over de Sint-Franciscus van Assisikerk op deze pagina binnen de TOPA-website

 

Praktisch

Adres: Bredabaan 549, 2170 Merksem é

Trein → NMBS Antwerpen Centraal + premetro 2, 3 (Merksem, Oude Barreel)
Tram → De Lijn 2, 3 (Oude Barreel)
Bus: 33, 600, 601, 602, 605, 610, 620, 621, 629, 670, 778
Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 216 Zwembad Merksem

Het Stevensorgel van de Sint-Franciscuskerk-Merksem (ca. 1934)

Gebouwd door de firma Jos Stevens

Technische gegevens

Manuaal I 7
Manuaal II (in zwelkast) 9
Pedaal 4
Totaal aantal stemmen 20
Manuaalomvang C-g”’
Pedaalomvang C-f’
Toetstractuur Pneumatisch
Registertractuur Pneumatisch
Windlade(n) Kegellade

Dispositie
Manuaal I: Bourdon 16′, Monter 8′, Bourdon Harmonique 8′, Salicional 8′, Prestant 4′, Fournituur, Trompette 8′.
Manuaal II (in zwelkast): Diapason 8′, Flute Harmonique 8′, Viola di Gamba 8′, Voix Céleste 8′, Fluit 4′, Nazard 2 2/3′, Doublette 2′, Trompette Harmonique 8′, Basson-Hautbois 8′.
Pedaal: Sousbasse 16′, Octave Basse 8′, Basse 8′, Fluit 4′.
Koppelingen: Manuaal I – Manuaal II, Manuaal I – Manuaal II 16′, Manuaal I – Manuaal II 4′, Pedaal – Manuaal I, Pedaal – Manuaal II, Manuaal I – Manuaal I 16′, Manuaal II – Manuaal II 16′, Manuaal I – Manuaal I 4′, Manuaal II – Manuaal II 4′.
Speelhulpen: Tremolo, 1 vrije combinatie, 3 vaste combinaties.

(bron technische gegevens: orgbase.nl; inv.nr. 2048331; gegevens 1983)