7de NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 11 augustus 2018 van 19 tot 23 u.

SINT-MICHIEL EN PETRUSKERK

Cluster Zuid

Moderne iconen omringen Onze-Lieve-Vrouw

De bouw van de Sint-Michiel en Petruskerk in basiliekvorm was zeker revolutionair op het einde van de 19de eeuw, men verliet immers de toen gangbare neogotiek voor iets dat in heel België nog niet bestond. Het is duidelijk dat het triomfantelijke en rijkelijke van de Byzantijnse stijl toen perfect paste bij de triomferende kerk en bij de herwonnen rijkdom van Antwerpen. Zeg maar: Byzantijnse barok.

Het enige niet-19de-eeuwse kunstwerk in de kerk is het 17de-eeuwse beeld van Sint-Michiel, toegeschreven aan Hans van Mildert. Het is een erfenis uit de roemruchte Sint-Michielsabdij die tot het einde van de 18de eeuw de zuidkant van de Schelde domineerde.

Ter gelegenheid van het feest van O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen op 15 augustus, Moederdag, wordt het processievaandel van O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel ingezegend in de eucharistieviering van 11 u. Dit opmerkelijke vaandel dat in de periode 1920-1930 gemaakt werd is zopas gerestaureerd. We maken gebruik van de Nacht der Kerken op 11 augustus om het vaandel dan reeds op te stellen. Een primeur.

We zijn ook trots dat we dertig moderne Russisch-Orthodoxe iconen kunnen tonen van de iconograaf Lucas Ollomont Claeyé. De tentoongestelde werken sluiten naadloos aan bij het thema van Onze-Lieve-Vrouw.

Programma

Doorlopend van 19.00 u. tot 23.00 u.

  • Opstelling van het gerestaureerde processievaandel van O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel.
  • Tentoonstelling moderne iconen van Lucas Ollomont Claeyé.
  • Bezoek aan de kerk onder begeleiding van plaatselijke gidsen.

meer informatie over de Sint-Michiel en Petruskerk op deze pagina binnen de TOPA-website

 

Praktisch

Adres: Amerikalei 165, A.-2000 é

Trein → NMBS
Antw. Centraal + tram 8 (Antwerpen-Zuid) of 10 (Schoonselhof),
Antwerpen-Zuid (op loopafstand 1km)
Tram → De Lijn 8 (Montigny); 4 (Pacificatie) 10 (Bestorming)
Bus  1, 13 (Bestorming), 34, 180, 181, 182, 183 (Amerikalei/Troonplaats), 30 (Troonplaats)
Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 080 Montigny (recht over de kerk)

 

Het Sint-Michielbeeld

In de kerk is er maar één beeld dat niet uit de 19de eeuw stamt, het opmerkelijke lindenhouten beeld van Sint-Michiel in de westelijke dwarsbeuk. Dit barokke beeld dateert uit de 17de eeuw. Het draagt nog sporen van polychromie. Michiel wordt niet als aartsengel voorgesteld, maar als strijder bekleed met een nauwsluitend harnas en een wapenrok. Zijn vleugels zijn doorheen de tijd verdwenen. Hij heft met de rechterhand het zwaard op, terwijl hij de blik richt naar de gevleugelde draakfiguur met duivelskop. Op het schild in zijn linkerhand prijkt het wapen van de verdwenen norbertijner Sint-Michielsabdij, een kruis met 4 lelies als spaken.

Het beeld is waarschijnlijk afkomstig uit deze abdij en wordt toegeschreven aan Hans van Mildert (Antwerpen 1588-1638) of zijn atelier. Het ontwerp van het beeld zou gebaseerd zijn op een schets van P.P. Rubens. Van Mildert, een vriend van Rubens, was ook de auteur van ander beeldhouwwerk in de Sint-Michielsabdij.

Pas kort vóór 1986 duikt het beeld op bij de Antwerpse antiquair Bascourt. De Sint-Michielskerk ontving het als schenking van een parochiaan naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan.

Bron: website Toerismepastoraal Antwerpen vzw – www.topa.be