8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-ANDRIESKERK

Vierde Wijk & Zuid

Van het voormalige kerkhof naar het hedendaagse SAM, het Sint-AndriesMuseum.

Met haar laatbarokke toren is de gotische Sint-Andrieskerk sinds eeuwen de baken van het Sint-Andrieskwartier. Dit is vandaag niet anders ook al verstoort hoogbouw in de onmiddellijke omgeving steeds meer het zicht. En vergis je niet, dit is een trendy plek, mooi geborgen in een hippe modewijk.

Talrijke devotieschatten staan nu permanent opgesteld in de schatkamer die dagelijks kan bezocht worden. Wat een verschil met vroeger wanneer ze slechts een keer per jaar voor de processie uit de kast kwamen. Voor de meesten vandaag ontgaat hun betekenis. Maar geen nood, we hebben ze weer tot leven gebracht in … een stilstaande processie.

‘Verborgen schatten’ of ‘geheime plekjes’ liggen in en rond de kerk voor het grijpen. Wat dacht je van het voormalige kerkhof? Waar eens de doden in de grond geborgen lagen, daar kan nu in een feeërieke kelderzaal een gezellig feestje gebouwd kan worden. Of ken je het bestaan van de ondergrondse viaduct? Of van de geheimzinnige waterputten?

Torenhoog is er een onweerstaanbaar panoramisch zicht op de stad. Het is spijtig genoeg aan het oog van de bezoeker onttrokken want … onveilige trappen. Maar als Mozes niet naar de berg kan dan komen enkele panoramische foto’s maar uit de toren naar beneden in de ontmoetingszaal ‘Why Waai’.

Of ben je van het nieuwsgierige type dat in kasten allerhande snuistert? Verschiet hier niet van een van de spectaculairste kasten van Antwerpen, haast duizelingwekkend en dan hebben we het nog niet over de inhoud. Voor de decoratieve voorhangsels van de altaartafels, de zgn. antependia, is er nog een aparte ruimte voorzien met – jawel – een soort mini-rangeerstation. (Deze ruimte is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.)

En wat je niet in het MAS moet zoeken, vind je in het SAM, het gloednieuwe Sint-AndriesMuseum: pure Antwerpse geschiedenis over de volksmens in de ‘parochie van Miserie’, de ‘rode burcht’. Hier komen de steegjes van de Vierde Wijk weer tot leven. Wanneer Hendrik Conscience zowat 150 jaar geleden een aanklacht schreef tegen de armoedige leefomstandigheden in de steegjes vroeg hij zich ook af of onze engelen van vrouwen zich verborgen moeten houden in die duistere steegjes.

Zeker voor de noodlijdende mens vormt het licht van het christelijk geloof een welgekomen bron van inspiratie en vertroosting. Dat de Sint-Andrieskerk overdag kan baden in een speelse lichtinval was ook Vincent Van Gogh niet ontgaan. Wist je dat hij gefascineerd was door een van de kleurrijke glasramen in de kerk? En waarom deze beroemde schilder zo gegrepen was door de felrode gloed van de ondergaande zon op een schilderij bleef lange tijd een goed verborgen geheim, tot dit schilderij onlangs gerestaureerd werd. Wij ontraadselen dit voor u op deze 8ste Nacht van de kerken.

Tip: in de nabije Sint-Joriskerk ontdek je de neogotiek, de barokkunstwerken en de ‘besloten tuin’ van de pastorie. Kom op tijd voor de donderpreek.

Programma

Doorlopend van 18.00 u. tot 22.00 u.:

  • Rondleidingen o.l.v. E.H. Rudi Mannaerts met bezoek aan het vroegere kerkhof, de sacristie en het nieuwe SAM. Geen inschrijving nodig.

Doorlopend van 18.00 u. tot 23.00 u.

  • Vrij bezoek aan de kerk.
  • Gelegenheid tot napraten in de historische kelder Exspecto of in de ontmoetingszaal Why Waai.

Praktisch

Sint-Andrieskerk

Adres: Waaistraat, A.-2000;    via Sint-Andriesstraat    

Trein   → NMBS Antwerpen Centraal + premetro 3, 5, 9, 15 (Linkeroever)

Tram   → De Lijn 3, 5, 9, 15 (premetro Groenplaats), 7 (Oudaan)

Bus 22, 181/182/183/184 (Sint-Andries); 34, 291 (Sint-Jansvliet)

Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 66 – Modemuseum

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website