8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-ANNA-TEN-DRIEËNKERK – Linker-Oever

Centrum & Linker-Oever

Van bedevaartsoord tot ECO-kerk en fietskerk.

De ‘kathedraal van de linkeroever’ heeft een bewogen geschiedenis. De vorige, neogotische kerk, is haast letterlijk verdronken in het Scheldewater en kreeg daarom in de volksmond de naam ‘Sint-Anna in de put’ mee.

Al in de Middeleeuwen was hier een Sint-Annakapel, bekend als bedevaartsoord. In de Contrareformatie van de 17de eeuw kent de godsvrucht tot de Heilige Anna, moeder van Maria, een ware bloei. Daarvan getuigt het mooie beeld dat nog in de huidige kerk bewaard wordt. Huwbare meisjes gingen de Heilige Anna aanroepen om een goede partij te vinden. Hun bede ‘Heilige Anna, geef mij een man’ werd door Antwerpse meisjes – wijselijk? – vervolledigd met ‘waar ik overal mee komen kan’.

De parochie bundelt drie vroegere parochies tot ‘Sint-Anna-ten-Drieën’, een heel toepasselijke benaming die verwijst naar de traditionele voorstelling waarbij Anna haar dochter Maria én haar kleinzoon Jezus op de arm draagt.

De huidige modernistische kerk ANNA3 die nog mooie kunstwerken herbergt uit haar neogotische voorganger, profileert zich nu niet alleen als ‘fietskerk’ maar ook als ECO-kerk. Jaarlijks organiseert ze ook tal van concerten en een tentoonstelling tijdens de zomermaanden. Tijdens de Nacht van de Kerken kan je ook genieten van de tentoonstelling ‘Bevroren land, grenzenloos water’ met grootformaatfoto’s van Christian Clauwers over o.m. de ‘wereldzadenbank’ op Spitsbergen. Hier worden plantenrassen opgeslagen en zaden van voedselgewassen. Een grootse ‘verborgen schat’, een soort hedendaagse Ark van Noach.

Tip: wandel even tot aan de Schelde-oever voor een adembenemend avondzicht op de (echte) Kathedraal. Met premetro 3, 5, 9 of 15 ben je ook op enkele minuten aan de Groenplaats voor een bezoek aan de Kathedraal of Sint-Andries of …..

Programma

Doorlopend van 18.00u tot 23.00u.

  • Tentoonstelling ‘Bevroren land, grenzenloos water’ over o.m. de wereldzadenbank.
  • Rondleidingen door plaatselijke gidsen.
  • Vrij bezoek aan de kerk.

Praktisch

Sint-Anna-ten-Drieënkerk

Adres: Hanegraefstraat 1, A.-2050 (L.O.) 

Trein → NMBS Antwerpen Centraal + premetro 3, 5, 9, 15 (Linkeroever)
Tram → De Lijn 3, 5, 9, 15 (premetro Halewijn)
Bus 36 (Halewijn)
Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 150 Waterhoenlaan

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website