8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-CATHARINAKERK – Begijnhof

Universiteitswijk

Muziek uit de glorietijd van de begijnen.

In de historische begijnhofkerk kan u vanavond even verwijlen in de geschiedenis van de kerk in het gezelschap van de grote barokkunstenaars Rubens en Jordaens en genieten van intieme barokmuziek. Het wordt eens te meer een mooi drieluik.

Architect Hans van der Laan, bewoner van het Begijnhof, leidt u rond, belicht de geschiedenis en de architectuur van het begijnhof en brengt u ook dichter bij de barokke kunstwerken.

In de vroegere kerk waren tal van werken van barokschilders aanwezig zoals van Jan Boeckhorst, Adam Van Noort, Erasmus II Quellinus en Guido Reni en onder de begijnen bevonden zich o.m. de zussen van drie bekende kunstschilders zoals Antoon van Dyck, Frans Snijders en Jacques (Jacob) Jordaens. Uitzonderlijk stellen we vanavond het koor open om de nu nog aanwezige schilderijen De Nood Gods van Jordaens en Sint-Franciscus ontvangt de stigmata van de school van Rubens te kunnen bewonderen.

Ook de neogotische kunstwerken kan u op het koor van dichtbij bekijken: de Carraramarmeren laag-reliëfs van het hoogaltaar en van de communiebanken met scènes uit het Nieuwe Testament. Ware parels van de beeldsnijders de Boeck en van Wint uit 1885 en 1888.

Huisorganist Andrée Snauwaert brengt op het Geurtsorgel o.m. werk van J.S. Bach, J.C. Fischer en César Franck. Alle informatie over de geschiedenis van de orgels in de kerk en het huidige Geurtsorgel is doorlopend beschikbaar. Willem Ceuleers brengt eigen werk dat afgestemd is op de eigenheid van het instrument.

Het Spinetti Consort met Jef Van Boven, traverso, Begoña Manuel y Keenoy, viool, Hilde van Hoijweghen, barokcello en Jef De Becker, spinet en kistorgel, is gespecialiseerd in barokmuziek uit de 18de eeuw. Het consort brengt o.a. werken van Joseph Haydn, Arcangelo Corelli, Jean Baptist Loeillet en Johan David Heinichen. Ter afwisseling biedt Jef De Becker enkele solowerken voor kistorgel van Engelse meesters aan.

TIP: een korte wandeling naar de Sint-Annakapel in de Keizerstraat (‘Keizerskapel’) is een aanrader. Ook hier zijn rondleidingen voorzien met bezoek aan de crypte afgewisseld met concertjes. De programma’s in beide kerken zijn op elkaar afgestemd zodat u niets hoeft te missen.

Programma

Doorlopend van 18.00 u. tot 23.00 u.:

  • bezoek aan de begijnhofkerk en de tuin, informatie over de kerk, de verborgen pareltjes en het Geurtsorgel.

Gegidste rondleidingen – telkens 20 min. om

  • 00 u., 20.30 u. en 22.00u.

Muziekprogramma

  • Spinetti Consort (telkens 20 min.): 18.00 u., 20.00 u., 22.30 u.
  • Orgel met Willem Ceuleers (telkens 30 min.): 18.30 u., 21.30 u.
  • Orgel met Andrée Snauwaert (telkens 20 min.): 19.30 u., 21.00 u.

Praktisch

Sint-Catharinakerk (Begijnhof)

Adres: Rodestraat 39, A.-2000   

TreinNMBS Antwerpen Centraal (op loopafstand 1km)

Tram De Lijn 7 (Keizerstraat), 11, 24 (Rooseveltplaats)

Bus 1, 13, 17 (Rooseveltplaats)

Fietsstation VELO-Antwerpen Velo 054 – Ossenmarkt

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website