8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-LAURENTIUSKERK – Schoonbroek

Ekeren

De Heilige Laurentius,
de Laurentiuskerk van Wilmarsdonk
en de Laurentiuskerk van Schoonbroek.
Het verhaal!.

De Sint-Laurentiuskerk in Ekeren-Schoonbroek is letterlijk een buitenbeentje, zowel qua ligging als qua architectuur. Bij de uitbreiding van de Antwerpse haven werden enkele polderdorpen volledig van de kaart geveegd, zo ook het naburige Wilmarsdonk. De eeuwenoude gotische dorpskerk moest eraan geloven en werd in 1966 gesloopt. Haar toren is als enige baken van het verdwenen dorp overeind blijven staan vereenzaamd te midden van eindeloze stapels containers. Onder meer om die ontheemde bevolking een nieuwe woonplaats te verschaffen werd naast het dorp Ekeren de nieuwe stadswijk Schoonbroek opgetrokken die een zelfstandige parochie zou worden. Als erfgenaam van de parochie van Wilmarsdonk kreeg ze ook de patroonheilige van het verdwenen Wilmarsdonk toebedeeld: Laurentius.

De noodkapel deed een 25-tal jaren dienst tot de inwijding van de huidige kerk in 1980 naar ontwerp van P. Schellekens en K. Beuten.

Als erfgenaam van de voormalige dorpskerk van Wilmarsdonk huisvest deze moderne kerk een deel van de kunstwerken en religieuze artefacten uit de gesloopte polderkerk. Het meest opvallende en klankrijke is uiteraard het pas gerestaureerde barokke Bremserorgel, bijna een unicum.  Het dateert nog uit het derde kwart van de 17de eeuw. Vandaag kan je genieten van zijn heerlijke klank.

Laat je het verhaal van de bouw van de kerk vertellen, maar ook het verhaal achter elk van de kunstwerken: over het schilderij Madonna met Kind en druiven en wat dit met Leonardo de Vinci te maken heeft; of over het schilderij van Auguste Piron uit 1855 Sint-Sebastiaan. Het terugvinden van het eeuwenoude missaal gedrukt op de persen van Plantin met 18de-eeuws zilverbeslag van de Ekernaar Gerardus Verhoeven is een verhaal op zich. En ook de zilveren canonborden en het mooie tabernakel zijn een erfenis uit de polderkerk.

Vandaag is het feest in de kerk: het is de naam- en sterfdag van de patroonheilige Laurentius, die op 10 augustus 258 overleed. Aangesteld tot diaken in Rome wierp hij zich dan ook op als de verdediger van de armen. Volgens de overlevering werd hij gemarteld door de vuurdood op een rooster. Zijn beeld met zijn martelwerktuig vind je dan ook op een prominente plaats in de kerk.

Tip: ontdek enkele straten verder de oude Sint-Lambertuskerk en haar rijke geschiedenis. Ook deze kerk erfde kunstwerken uit Wilmarsdonk, o.m. delen van het koorgestoelte.

Programma

Doorlopend van 18.00 u. tot 23.00 u.

  • Vrij bezoek aan de kerk.
  • Rondleidingen door plaatselijke gidsen.

Bespeling van het Bremserorgel.

Praktisch

Sint-Laurentiuskerk – Schoonbroek-Ekeren

Adres: Schoonbroek, 2180 Ekeren   

Trein → NMBS Station Ekeren + bus 730 (richting Antwerpen, halte Markt)

Bus: Halte Akkerstraat/Schoonbroek; bij de kerk: 720, 772, 775

Halte Ekeren Markt (op wandelafstand 10 min.): 730, 770, 771 (vanaf Rooseveltplaats perron 21, 23); bus 33 (Hoboken-Ekeren)

Auto: parking voor de kerk.

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website