8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-JORISKERK

Vierde Wijk & Zuid

Van donderpreek tot stiltetuin.

Na de Franse tijd wordt de nieuwe Sint-Joriskerk als eerste in de toen nieuwe neogotische stijl gebouwd. En toch verbergt de kerk een schat aan barokke kunstwerken afkomstig uit de vroegere kerk. Denk maar aan schilderijen als De Kruisdraging van Antoine Sallaert, Het sterfbed van Maria van Theodoor Van Thulden, De Werken van Barmhartigheid van Frans II Francken (atelier), ’Laat de Kinderen tot Mij komen’ van Frans I Francken of De Gedaanteverwisseling op de berg Thabor van Michiel Coxcie.

In de stemmige kapelmeesterskamer worden o.m. de befaamde mantels van het Mariabeeld opgeborgen. Vanavond kan u er exclusief een kijkje nemen. We diepen ook de oude berechtingslantaarn op. Misdienaars droegen deze lantaarn in de berechtingsprocessie als begeleider van de priester die de laatste sacramenten naar stervenden bracht. Een pareltje.

Op het hoogkoor prijken sowieso de grote neogotische koperen kandelaars, maar uit de kast halen we eeuwenoud liturgisch edelsmeedwerk. Uit de reserve diepen we ook een stel oude koorstoelen op, alle versierd met oudtestamentische symbolische afbeeldingen, en oude neobarokke kazuifels en koorkappen.

De avond wordt opgeluisterd met een feestelijk muzikaal programma met Lucas Caluwaerts, viool en Daphne Vandemeulebroucke, harp. Het Ensemble Dialogue brengt barokmuziek voor hobo, blokfluit, klavecimbel en gamba; een blokfluitensemble en enkele leden van het Sint Joriskoor brengen fragmenten uit King Arthur van Henry Purcell; Elena Farahani en Omid Aghajani zingen en spelen eigen composities en Lode Somers zingt liederen van Schubert.

Tussen de muziekprogramma’s door zal pastoor Herman Augustyns vanop de prachtige neogotische preekstoel enkele donderpreken van jewelste geven. Wees present om 18.30 u., 19.30 u. of 20.30 u.

Een echte verrassing is de tuin van de pastorie die speciaal voor deze avond ontsloten wordt. Deze ‘hortus conclusus’, besloten tuin, is een bijzondere stilteplek in de drukke studentenwijk. Buurman-landschapsarchitect Ronald Van der Hilst nam de tuin onder handen en plantte er bloemen, planten, fruitbomen, groenten en enkele duizenden tulpenbollen. Geniet er even van.

De band tussen de oude en de nieuwe Sint-Joriskerk komt tot uiting in de twee herdenkingsstenen die in de buitenmuur van de kerk in de pastorietuin zijn ingemetseld. De steen bovenaan gedenkt de laatste restauratie die vóór de Franse tijd wordt doorgevoerd (1783), weinige jaren voor de kerk wordt afgebroken. Het opschrift op de steen daaronder herinnert aan de start van de nieuwbouw wanneer de aanpalende woningen én de ruïne van de oude kerk worden afgebroken: ‘DESTRUCTAE ECCLESIAE RUINIS / SUBDUCTUS LAPIS ANNO 1848’ (steen die weggenomen is uit de ruïnes van de afgebroken kerk).

TIP: een korte wandeling brengt je van deze neogotische kerk naar de origineel gotische Sint-Andrieskerk of …. naar de neoromaanse Sint-Michiel-en Petruskerk of …. naar de modernistische Sint-Walburgiskerk. De wandeling waard.

Programma

Doorlopend van 18.00 u. tot 23.00 u.

  • Vrij bezoek aan de kerk.
  • Rondleidingen in de kerk door plaatselijke gidsen met exclusief bezoek aan de pastorietuin.

Om 18.00 u., 19.00 u., 20.00 u., 21.00 u. en 22.00 u. feestelijke muziekprogramma’s van telkens ca. 20 minuten.

Donderpreek om 18.30 u., 19.30 u. en 20.30 u.

Praktisch

Sint-Joriskerk

Adres: Mechelseplein 22, A.-2000    via Schermersstraat (naast nr. 11)    

Trein → NMBS Antwerpen Centraal + tram 24 (Schoonselhof)

Tram → De Lijn  4, 7 (Mechelseplein); 8, 24 (Nationale Bank)

Bus 22 (Kronenburgstraat); 1,13 (Nationale Bank)

Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 84 – Elzenveld

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website

"steen die weggenomen is uit de ruïnes van de afgebroken kerk"