8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

ONZE-LIEVE-VROUWEKATHEDRAAL

Centrum & Linker-Oever

Geen schatten óp zolder maar hoog verheven ónder de zolder.

De Kathedraal is een schatkamer van verborgen pareltjes waar je zelfs als geregelde bezoeker aan voorbijloopt. Onze voorouders hebben bij de bouw van de kerk vaak kosten noch moeite gespaard om fijne versieringen aan te brengen op gewelven en pijlers. Sinds de jongste restauratie zijn tal van mooie sleutel- en kraagstenen in de kooromgang en de kapellen beter zichtbaar door een fijne verlichting. We nemen je mee op onze tocht door de kerk om er een aantal samen te ontdekken.

Door de drastische neogotische toevoegingen heeft een deel van dit gebouw in de 19de eeuw een ander aanzien gekregen. Zo werden grootse tochtportalen ingebouwd waardoor de uiterste travee van elke dwarsbeuk nu achter de schermen ligt. Anderzijds is in die tijd het koor een fenomenaal gestoelte rijker geworden. Hier kan je uren genieten van het gebeeldhouwde levensverhaal van Maria, het Onze Vader of de Zaligsprekingen. En bijna onopgemerkt tussen alle heiligen en engelen staan tal van kleine verrassende versieringen. Het ontdekken waard.

De Broederschap van het Allerheiligste Sacrament zal uitzonderlijk haar lokalen openstellen. Naast de tabbaarden en kazuifels die er bewaard worden zal ook het unieke ‘Gulden Boek’ van de Broederschap dat sinds 1631 bijgehouden wordt tentoongesteld worden. Een unicum.

De kathedraal haalt ook het oudste schilderij van de kerk uit de reserve, ‘De uitverkiezing van Jozef en het huwelijk van Jozef en Maria’, een 15de-eeuws prachtwerk geschilderd door een ‘navolger van Rogier van der Weyden’. Dit werk is enkel te bewonderen tijdens de rondleidingen in de lokalen van de Venerabelkapel.

Van de schilderijtriptieken zien we haast steeds de voorzijde. We sluiten voor u enkele triptieken. De achterzijden van sommige luiken zijn niet alleen iconografisch bijzonder interessant, maar zijn soms ook de sleutel om de bedoeling van de schilder te ‘ontsluiten’.

Het kapittel dat in het Ancien Régime dagelijks in het koor zijn gebeden zong had ook een eigen vergaderruimte. Bij de herinstallatie van het kapittel na de oprichting van het bisdom Antwerpen in 1959 werd de oude kapittelkamer aan de zuidkant van het koor opnieuw ingericht. Zij herbergt naast fijne glasramen enkele van de oudste grafstenen uit de vroegere kerk. En als je wil weten waar de klepel hangt …. die ligt hier – gebroken – op de kast.

Op de binnenkoer krijg je nog een adembenemend zicht op het koor en de derde toren van de kathedraal, jawel drie torens heeft de kathedraal. Waarom niet alleen de Antwerpenaren deze vieringtoren ‘ajuin’ noemen is een verhaal op zich.

TIP: de Sint-Anna-ten-Drieënkerk, de ‘kathedraal van de Linkeroever’, biedt zoals steeds een verrassend programma. Met premetro 3, 5, 9 of 15 ben je er op enkele minuten tijd (van halte Groenplaats tot halte Halewijn L.O.). Geniet op L.O. ook van het heerlijke (avond)zicht op dé kathedraal.

Programma

Doorlopend van 18.00 u. tot 23.00 u.

  • Rondleidingen verzorgd door TOPA-gidsen.
  • Vrij bezoek aan de kathedrale kerk.
  • Gelegenheid tot napraten met een drankje in ‘De Plek’.

Van 18.00 u. tot 23.00 u., om de twintig minuten:

  • Gegidst bezoek aan de Kapel van de Broederschap van het Venerabel (in beperkte groepjes met voorinschrijving) met het schilderij ‘De uitverkiezing van Jozef en het huwelijk van Jozef en Maria’.

Praktisch

O.-L.-Vrouwekathedraal  

Adres: Handschoenmarkt, A.-2000  

Trein → NMBS Antwerpen Centraal + premetro 3, 5, 9, 15 (Linkeroever)

Tram → De Lijn 3, 5, 9, 15 (premetro Groenplaats), 7 (Meirbrug), 11, 12, 24 (Melkmarkt)

Bus 22, 180/181/182/183 (Groenplaats); 34, 291 (Suikerrui/Steenplein)

Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 17 – Groenplaats

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website