8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

KRISTUS-KONINGKERK

Tentoonstellingswijk & Leikwartier

“Vlaamse Kunst” uit het Interbellum.

De ontstaansgeschiedenis van de majestueuze Kristus-Koningkerk spreekt tot de verbeelding. Ze was oorspronkelijk bedoeld als paviljoen voor de “Vlaamse Kunst” voor de Wereldtentoonstelling van 1930. De neoromaans-neobyzantijnse stijl sluit aan bij de stijl van de Sint-Laurentiuskerk, ook uit het begin van de 20ste eeuw. In één van de zijkapellen is een tentoonstelling opgezet over de bouw van de kerk en de architectuur uit de jaren dertig van vorige eeuw.

In deze vrij jonge kerk zijn de  oude “verborgen schatten” eerder beperkt. Toch bezit zij een aantal mooie kerkgewaden, kelken en monstransen die men aan het publiek wil tonen.

Maar vooral de inrichting van de kerk is bijzonder. De neobyzantijnse glas-in-koperluchters van Frans Calders, de 24 meer dan levensgrote heiligenbeelden van Alfons de Roeck en de intieme zijkapellen met hun fijnzinnige en telkens weer verschillende marmeren altaren zijn een ontdekking waard.

Het paradepaard van de kerk zijn de schitterende glas-in-loodramen. Hoog in de middenbeuk en het hoogkoor beelden 20 thematische ramen de hoogdagen van het kerkelijk jaar en de zeven sacramenten uit. De dertig  ramen in de zijkapellen vormen triptieken rond de daar vereerde heilige. Voor liefhebbers van de glazenierskunst: naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de kerk is over de glasramen een uitvoerig en mooi geïllustreerd kunstboek samengesteld.

De Kristus-Koningkerk heeft ook een sterke muziek- en orgeltraditie. Ze combineert een uitzonderlijk orgel met een bijzondere ruimte en akoestiek. Het prachtige Hans Klaisorgel met zijn 5564 pijpen zal tijdens de Nacht van de kerken bespeeld worden door organist André Van Baarle. Vanop de orgeltribune zullen plaatselijke gidsen u vertellen over het orgel.

Later op de avond kan je aan de hoofdingang aan de Jan De Voslei, genieten van de nieuwe verlichting die in het voorjaar van 2018 werd aangebracht.

Tip: na het orgelrecital door André Van Baarle van 19.00 u. tot 19.30 u. ben je tijdig in de Sint-Laurentiuskerk waar het grootse Pelsorgel bespeeld wordt door Masako Honda.

Programma

De kerk zal geopend zijn vanaf 19.00 u.

Doorlopend van 19.00 u. tot 23.00 u.:

  • tentoonstelling over de bouw van de kerk binnen de Tentoonstellingswijk
  • rondleidingen door plaatselijke gidsen
  • vrij bezoek aan de kerk

19.00 u. tot 19.30 u.: orgelconcert door organist André Van Baarle.

Na 19.30 u. bespelen studenten het orgel.

Praktisch

Kristus Koningkerk

Adres: Louis Straussstraat 1, 2020 Antwerpen (Tentoonstellingswijk)        

TreinNMBS Antw. Centraal + tram premetro 2 (Hoboken), 6 (Olympiade)

Trein NMBS Antw. Zuid + bus 500 (Mechelen)

TramDe Lijn Tram 6 en 2: halte Volhardingstraat

Bus 22, 180, 181, 182, 183, 500

Fietsstation VELO-Antwerpen 293 Edgard Castelein; 276 Corbusier

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website