8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-LAURENTIUSKERK

Tentoonstellingswijk & Leikwartier

Feestdag van de patroonheilige Sint-Laurentius – Tentoonstelling.

De patroonheilige van de kerk staat vandaag in het middelpunt. 10 augustus is zijn naamdag, zijn sterfdag in 258.  Op tal van plekken in en buiten de kerk wordt hij afgebeeld, Laurentius, ‘de gelauwerde’. Op schilderijen, iconen, glasramen en beelden staat hij vaak met zijn attribuut, de rooster, waarop hij gefolterd werd. Laurentius was in de derde eeuw een van de zeven diakens van Paus Sixtus II. Als diaken, letterlijk ‘dienaar’, was hij verantwoordelijk voor het verdelen van de inkomsten van de kerk onder de armen, een OCMW avant la lettre in de Romeinse tijd. Zijn consequente houding leidde echter tot zijn aanhouding, foltering en vuurdood op een rooster onder Keizer Valerianus.

Dat Laurentius reeds in de 17de eeuw tot patroon van de kerk wordt gekozen is sterk verweven met de turbulente geschiedenis van Antwerpen in de Spaanse tijd. De verering van de heilige in deze parochie komt duidelijk tot uiting in het lange bestaan van de Broederschap van de heilige Laurentius en in speciale vieringen en in tal van voorwerpen die we voor de gelegenheid opdiepen zoals kostelijk liturgisch materiaal, processieattributen en bidprentjes.

De Sint-Laurentiusparochie opgericht in 1659 is de oudste, volwaardige parochie in Antwerpen  buiten de Spaanse omwalling. De huidige neobyzantijnse kerk met elementen van art deco uit het interbellum van de vorige eeuw, is reeds de vierde kerk sinds de 17de eeuw.  Over haar historiek in het Leikwartier verneemt u alles van onze gidsen tijdens de Nacht van de Kerken.

Onze organist Masako Honda luistert de avond op met enkele concertjes op het bijzonder mooie Pelsorgel uit 1934. Met zijn bijna 4000 pijpen en 3 manualen met resp. 12, 11 en 13 registers is dit ook een van de grootste elektro-pneumatische orgels met kegelladensysteem in België.

Tip: de Kristus-Koningkerk in de Tentoonstellingswijk uit het interbellum is ook  een art-decokerk van Romaans-Byzantijnse inspiratie. Met tram 2 of 6 ben je er zo.  

Programma

Van 18.00 u. tot 23.00 u. (vóór en na de orgelconcerten):

  • doorlopend PowerPoint met duiding door TOPA- en plaatselijke gidsen
  • vrij bezoek aan de kerk

20.15 u. en 21.15 u.: orgelconcerten door huisorganiste Masako Honda.

Praktisch

Sint-Laurentiuskerk

Adres: Markgravelei 93, 2000 Antwerpen      via Van Schoonbekestraat 155   

Trein → NMBS  Antw. Centraal +

tram 12 (Groenplaats) of 24 (Schoonselhof), Antwerpen-Zuid (op loopafstand 1km)

Tram → De Lijn Tram 6 en 2: halte Markgravelei

Bus  34: halte aan de kerk, Markgravelei 93;

Bus 22: halte Lange Lozannastraat, t.h.v. Van Schoonbekestraat of Lokkaardstraat.

Fietsstation → VELO-Antwerpen 089 Hof van Leysen

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website
alsook op www.st-laurentius-antw.net
e