8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-FRANCISCUS-VAN-ASSISI-KERK

Merksem

De levende kerk.

Aansluitend op de Eucharistieviering van zaterdagavond 18.30 u. start deze 8ste editie van de Nacht van de Kerken  met orgelmuziek. Onze vaste organist Frans Moens brengt de ganse avond sfeervolle muziek vanop het heerlijk klinkende Stevensorgel om je als bezoeker een moment van verpozing, rust en bezinning te bieden: een ‘verborgen schat’ en een schaars goed in deze hectische tijden.

Het is de ideale gelegenheid om opnieuw kennis te maken met de Sint-Franciscus van Assisikerk, een  neogotisch kunstwerk met byzantijnse kenmerken zoals de koepel. De plaatselijke gidsen doen zeker het verhaal van de geschiedenis en de bouw van de kerk, ook aan de hand van beeldmateriaal. Ontdek ook de kleurrijke brandglasramen; bij de laatste stralen van de zon op het einde van de dag zorgen ze voor een kleurrijke achtergrond.

Samen zoeken we naar de al dan niet ‘verborgen details’ waar we al te snel aan voorbij gaan, zowel in de aankleding van de sacrale ruimte als in de architectuur. Het mooie processiebeeld van Onze-Lieve-Vrouw en de processievaandels zullen in de kerk opgesteld zijn. We laten je ook kennis maken met reeds lang weggeborgen altaartabellen en mooie oude missalen die letterlijk uit de kast gehaald worden.

Dat de Sint-Franciscus van Assisikerk sinds de eerste dagen van haar bestaan in het begin van de twintigste eeuw een levende en actieve kerk is zal je snel ervaren. Het enthousiasme van de plaatselijke onthaalmedewerkers om je kennis te laten maken met de kerk, haar geschiedenis in de gemeente Merksem en de parochiale activiteiten werkt aanstekelijk.

TIP: neem snel tram 2 of 3 om in Antwerpen-Noord de haast onbekende parel van een kerk te ontdekken, de neoromaanse Heilig Hart van Jezuskerk in de Lange Beeldekensstraat. (metrostation Diamant)

Programma

18.30 u.: Eucharistieviering

Doorlopend van 19.00 u. tot 23.00 u.

  • Bezoek aan de kerk begeleid door plaatselijke gidsen.
  • Muziek van op het hedendaagse Stevensorgel.

Praktisch

Sint-Franciscus-van-Assisi-kerk – Merksem

Adres: Bredabaan 549, 2170 Merksem   

Trein → NMBS Antwerpen Centraal + premetro 2, 3

Tram → De Lijn 2, 3 (Oudebareel)

Bus: 33, 600, 601, 602, 605, 610, 620, 621, 629, 648, 670, 778

Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 216 – Zwembad Merksem

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website