8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-MICHIEL-EN-PETRUSKERK

Vierde Wijk & Zuid

Een neoromaanse parel op het Zuid.

De bouw van de Sint-Michiel en Petruskerk in basiliekvorm was zeker revolutionair op het einde van de 19deeuw. Men verliet immers de toen gangbare neogotiek voor iets dat in heel België nog niet bestond. Het is duidelijk dat het triomfantelijke en rijkelijke van de romaanse stijl toen perfect paste bij de triomferende kerk en bij de herwonnen rijkdom van Antwerpen.

Speciaal voor deze Nacht van de Kerken zal de sacristie geopend worden. Onze gidsen geven tekst en uitleg bij de uitzonderlijke liturgische voorwerpen die er bewaard worden zoals kelken, monstransen, kazuifels en ander religieus textiel. Bijzonder zijn enkele missalen waaronder een uit 1652 gedrukt op de persen van Plantin.

De gidsen vertellen u ook over de parochie vroeger en nu en over de opeenvolgende pastoors. Elk heeft een enorme bijdrage geleverd aan de bloei van kerk en parochie. Denk maar aan pastoor Kintsschots die eind 19de eeuw in volle schoolstrijd de drijvende kracht was voor de bouw van de kerk en aan zijn opvolgers die aan de basis lagen voor de uitbouw van het parochiale leven.

Een bijzonder kunstwerk in de kerk is het 17de-eeuwse beeld van Sint-Michiel, toegeschreven aan Hans van Mildert. Het ontwerp voor dit lindenhouten beeld zou gebaseerd zijn op een schets van P.P. Rubens. Het is een erfenis uit de roemruchte Sint-Michielsabdij die tot het einde van de 18de eeuw de zuidkant van de Schelde domineerde. Het beeld draagt nog sporen van polychromie. De aartsengel Michiel wordt als strijder bekleed met een nauwsluitend harnas en een wapenrok. Zijn vleugels zijn doorheen de tijd verdwenen. Hij heft met de rechterhand het zwaard op, terwijl hij de blik richt naar de gevleugelde draakfiguur met duivelskop. Op het schild in zijn linkerhand prijkt het wapen van de verdwenen norbertijner Sint-Michielsabdij, een kruis met 4 lelies als spaken. Pas kort vóór 1986 duikt het beeld op bij de Antwerpse antiquair Bascourt. Naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan ontving de Sint-Michielskerk het als schenking van een parochiaan.

Organist Jan Noordzij bespeelt om 19.00 u. het Stevensorgel.

TIP: een korte wandeling brengt je van deze neoromaanse kerk naar de modernistische Sint-Walburgiskerk waar Jan Noordzij om 20.30 u. het heerlijk klinkende Gerard D’Hondt-orgel bespeelt. De wandeling waard.

Programma

Doorlopend van 18.00 u. tot 23.00 u.

  • Bezoek aan de kerk en sacristie onder begeleiding van plaatselijke gidsen.

Van 19.00 u. tot 20.00 u.: orgelconcert door Jan Noordzij.

Praktisch

Sint-Michiel en Petruskerk

Adres: Amerikalei 165, A.-2000        

Trein → NMBS

Antw. Centraal + tram 10 (metro Astrid – richting Schoonselhof)

Antwerpen-Zuid (op loopafstand 1km)

Tram → De Lijn 8 (Montigny); 10 (Bestorming)

Bus  1, 13 (Bestorming); 34, 180, 181, 183 (Amerikalei/Troonplaats)

Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 080 – Montigny (recht over de kerk)

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website