8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-NORBERTUSKERK – Zurenborg

Zurenborg & Berchem

Een verrassend helder neogotisch interieur.

Sinds enkele maanden is de Sint-Norbertuskerk aan de Dageraadplaats een prachtig orgel rijker. Zijn opvallende mahoniehouten kleur contrasteert met het heldere interieur van de neogotische kerk. Dit authentieke Kramerbarokorgel is nu volledig aangepast aan de hedendaagse noden door de Orgelmakerij Reil (Ned.). Op 30 augustus 2019 wordt het feestelijk ingespeeld, maar vanavond kan je al kennis maken met zijn bijzondere klank. Leerlingen van organist-titularis Emmanuel Van Kerckhoven bespelen dan zowel dit Kramer-Reilorgel als het romantische Loret-Stevensorgel uit 1846.

Dit zal de ideale sfeer creëren om de architectuur van de kerk van nabij te ontdekken. Talrijke interieurdetails verwijzen rechtstreeks naar de omgeving waarin deze kerk gebouwd is. Dit hoeft niet te verwonderen: architect Ernest Dieltiens was immers ook de ontwerper van de spoorwegdam tussen Antwerpen en Berchem. De speelse kantelen en torentjes vind je terug op biechtstoelen, wandbekleding, preekstoel, retabels en zelfs de schoorsteenmantel in de sacristie. Ook bij de vernieuwing van de orgelkast van het Loret-Stevensorgel in 2001 werden ‘centertorentjes’ toegevoegd. In de armaturen vinden we dan weer kleine en grotere draakjes terug, verwijzingen naar de aanpalende Draakplaats en Draakstraat.

Recent werd één van de muurschilderingen gereinigd. Het is dan ook een mooie gelegenheid om de verschillen te ontdekken tussen de voorstudies die we tonen in de weekkapel en de wandschilderingen in de kerk.

En hopelijk sta je ook even stil bij en op de prachtige mozaïekvloer, een ontwerp van de architect zelf en uitgevoerd door de Brusselse firma Pellarin die eerder in 1893 de vloer van de Egyptische tempel in de Zoo legde.

Tip: van hieruit ben je op tien minuten in de Sint-Willibrorduskerk, de Oude Kerk van Berchem, waar je in een sfeervol kader een duizendjarige geschiedenis induikt.<

(Bus 21 Draakplaats, richting Aartselaar, of bus 32 richting Edegem. Afstappen halte Sint-Willibrordus)

Programma

Doorlopend van 18.00 u. tot 23.00 u.

  • Orgelbespelingen zowel op het nieuwe Kramer-Reilorgel als op het 19de-eeuwse Loret-Stevensorgel door (leerlingen van) Emmanuel Van Kerckhoven.
  • Rondleidingen met bijzondere aandacht voor de architecturaal verrassende details.
  • Toelichting over het nieuwe orgel.
  • Vrij bezoek aan de kerk.

Praktisch:

Sint-Norbertuskerk – Zurenborg

Adres: Dageraadplaats 5, 2018 Antwerpen

TreinNMBS Antwerpen Centraal + premetro 9, tram 11 of bus 21

Antwerpen Berchem (op loopafstand 1 km) of Bus 21 of 34

TramDe Lijn 11 (Dageraadplaats), 9 (Zurenborg)

Bus 20, 21, 34 (Draakplaats), 32 (Zurenborg)

FietsstationVELO-Antwerpen Velo 106 – Draakplaats

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website
alsook op www.sintnorbertuskerk.be
e