8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-WALBURGISKERK

Vierde Wijk & Zuid

Een gedurfde stijl in een ‘verborgen’ kerk.

Tussen alle gotische, barokke en neo-kerken in het Antwerpse kerkenlandschap is de Sint-Walburgiskerk een parel van het modernisme. De kerk is geïnspireerd op het ideeëngoed van de progressieve Pelgrimbeweging uit de jaren dertig van vorige eeuw. De bouw en de ontstaansgeschiedenis van dit ‘Gesamtkunstwerk’ maken we duidelijk op een tentoonstelling met documenten en plannen van de kunstenaars die de kerk vorm gaven o.m. Flor Van Reeth en Eugeen Yoors. Archiefmateriaal geeft een beeld van de inhuldigingsplechtigheden van de kerk.

We tonen cultusvoorwerpen die zelden of nooit tentoongesteld worden zoals kelken, cibories, reliekhouders en monstransen.  Boeken, bijbels en missalen komen uit de kast en enkele bijzondere schilderijen uit de sacristie.

Oude gebruiken komen weer tot leven. Maak van dichtbij kennis met de biechtstoel en luister op geregelde tijdstippen naar de teksten voorgedragen vanop de preekstoel. Bij de doopvont tonen we de gebruikte attributen en een oud doopboek.

Oude documenten en foto’s brengen je terug in de sfeer van deze volkse en volkrijke parochie. Ze getuigen van de Oecumenische werkgroep, het ziekenapostolaat en de ziekenzorg, de kerstspelen met poppen, de theateropvoeringen en de tentoonstellingen. En bij de oude kandelaars uit 1938 krijgen ook de relikwieën van onze patroonheilige een prominente plaats.

Het heerlijk klinkende Gerard D’Hondt-orgel dat de ganse westwand op het doksaal inneemt is ook visueel een parel. De berkenhouten orgelkast spreidt zich als een rasterwerk met galmgaten uit over de ganse achterwand van de kerk. Jan Noordzij, organist van de kerk, bespeelt het orgel vanaf ca. 20.30 u. Tussendoor geeft hij ook uitleg over dit orgel én over het barokorgel dat vooraan in de kerk staat.

Tip: een korte wandeling brengt je van deze modernistische kerk naar de neoromaanse Sint-Michiel en Petruskerk, naar de neogotische Sint-Joriskerk, met muzikale verrassingen, of de origineel gotische Sint-Andrieskerk. De wandeling waard.

Programma

18.30 u.: Afrikaanse viering opgeluisterd met zang en muziek.

Doorlopend van 20.30 u. tot 23.00 u.

  • Tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk en de parochie.
  • Rondleidingen door plaatselijke gidsen.
  • Vrij bezoek aan de kerk.

20.30 u. en 21.30: orgelrecitals door Jan Noordzij.

Praktisch

Sint-Walburgiskerk

Adres: Volkstraat 41, A.-2000        

Trein → NMBS Antwerpen Centraal

Tram → De Lijn 4 (Museum))

Bus 180, 181 182 183 (Museum Schone Kunsten);

22 (Tropisch Instituut); 34 (Scheldestraat)

Fietsstation → VELO-Antwerpen Velo 15 Schone Kunsten

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website