8ste NACHT VAN DE KERKEN in Antwerpen
zaterdag 10 augustus 2019 van 18:00 tot 23:00.

SINT-WILLIBRORDUS

Antwerpen-Noord

Een neogotische parel met top-barok in huis.

Net als de meeste Antwerpse kerken in de 19de-eeuwse stadsuitbreiding is de Sint-Willibrorduskerk gebouwd in de toen hippe neogotische stijl. Ze verving haar 17de-eeuwse barokke voorganger die in 1654 ingewijd werd. Hoewel deze barokkerk einde 18de eeuw door de Franse Revolutionairen met de volledige inboedel aangeslagen en verkocht werd, schonk de koper, een stroman, ze na de Franse tijd terug aan de parochie en kon ze opnieuw als kerk in gebruik genomen worden.

Op tal van plekken in deze majestueuze kerk is iets terug te vinden uit de voorgaande kerken. Meest opmerkelijk is misschien het  schilderij van P.P. Rubens, Sint-Willibrordus in aanbidding voor de Heilige Familie (vóór 1631). Het gaat hier om een typische 17de-eeuwse barokke voorstelling waarbij een heilige, in dit geval de patroon van de kerk, het Jezuskind op de schoot van zijn moeder Maria aanbidt. Boven aan een trap kijkt de Heilige Familie naar Willibrordus. Gekleed in een geborduurde goudbrokaten koormantel en steunend op zijn bisschopsstaf in de rechterhand, beklimt hij de trap. Om de identiteit van Willibrordus te benadrukken werden onderaan links een doopput en rechts een kerkje toegevoegd. Deze twee specifieke attributen houden verband met Willibrord als wonderlijke opwekker van bronnen en stichter van kerken, en houden deels verband met zijn verblijf in het Antwerpse.

Even uniek zijn de vier votiefschilderijen (rond 1730). Het zijn portretten van kinderen die voorgesteld worden als kleine volwassenen ofwel met een vlammend hart als symbool voor hun godsvrucht ofwel met kinderspeelgoed: een mand met broodjes, een fluitje of een duif. De schilderijtjes werden door gelovigen geschonken als dank voor een genezing door tussenkomst van Onze-Lieve-Vrouw. Een vijfde votiefschilderij wordt bewaard in de sacristie.

Een echte verrassing is het aangrijpende en symbolisch krachtige epitaaf voor de Antwerpse kunstschilder Cornelis Schut (1655). Deze illustere tijdgenoot van Rubens lag in de voorgaande Willibrorduskerk begraven. Zijn vrome lijfspreuk ingegeven door zijn eigen naam was heel gevat: “Godt Is Ons Schvt” (naar psalmen 46:2 en 59:17). Eén van zijn grootse kunstwerken kan je bewonderen in de vieringkoepel van de kathedraal.

We laten u vanavond ook graag kennis maken met talrijke kerkschatten: het sacrale zilver, monstransen, kelken en cibories, broederschapsboeken én textilia zoals kazuifels, zowel uit de baroktijd als uit de 19de eeuw.

TIP: vlakbij in de buurt ligt een bijna onbekende parel van een kerk, de Heilig Hart van Jezuskerk. Vijf minuten wandelen en je ontdekt de totaal andere wereld, de neoromaanse.

Programma

Doorlopend van 18.00 u. tot 23.00 u.

  • Bezoek aan de kerk begeleid door plaatselijke gidsen.
  • Alle informatie over de geschiedenis van de kerk en de talrijke kunstvoorwerpen.

Praktisch

Sint-Willibrorduskerk – Antwerpen

Adres:  Kerkstraat 89, A.-2060 

Trein NMBS Antwerpen Centraal + tram 11 (Ommeganck), 24 (Kerkstraat)

Tram De Lijn 11 (Ommeganck), 24 (Kerkstraat)

Bus 23 (Sint-Willibrorduskerk), 30 (Korte Van Bloerstraat), 31 (Kerkstraat),

34 (Groeningerplein)

Fietsstation VELO-Antwerpen Velo 109 – Kerkstraat

meer informatie over deze kerk op deze pagina binnen de TOPA-website