KERKEN TROEF

25/04/2017

KERKEN TROEF !

Op verkenning met TOPA in de Antwerpse Sint-Andrieskerk

Zie jij in je stoutste dromen geen kerk willen zien met wat meer pastorale dynamiek? Een kerk die niet te gemakkelijk de indruk wekt van een museum van oudheden – hoezeer dat die ook te appreciëren zijn? Waar mensen van vandaag, jong en oud, zich wat meer thuis voelen, ook als die maar even over de vloer komen. Een kerk waar het goede, het ware en het schone naar God verwijzen, maar ook expliciet naar Jezus’ boodschap? Een kerk die getuigenis aflegt van onze christelijke geloofsbeleving als zinvol voor elke generatie, maar dan wél op een stijlvolle wijze.

Wie zelf instaat voor een kerkgebouw is al blij dat alles netjes onderhouden blijft. En dat is ongetwijfeld al een mooie prestatie. Maar moet ook het stof der eeuwen er niet figuurlijk van verwijderd worden? Want wie vandaag een monumentale kerk bezoekt, krijgt van meet af de indruk dat Kerk en geloof vooral bij het verleden horen. Zeker de jongere mensen die nauwelijks nog weet hebben van de Bijbelverhalen en de christelijke traditie, ervaren de oude kerkelijke kunst als wereldvreemd. Daarom is een meer didactische aanpak meer dan wenselijk bij rondleidingen door levende gidsen, net als in alle vormen van publicatie: gidsen, folders, websites, audiofonen e.d.

Maar daarmee is de kous voor kerkfabrieken en hun pastores en parochieverantwoordelijken nog niet af. Willen we een levend getuigenis brengen van ons christelijk geloof, waarom dan niet te midden van zovele oude schoonheid hedendaagse kunstzin aanbieden dat gevoelsmatig aantrekkelijk is en dus ook mentaal de aandacht trekt? Het hoeft ook allemaal niet duur en top te zijn. Met eenvoudige middelen kan je mensen tot meer rust uitnodigen, en tot inkeer, bezinning en gebed brengen.

In de Antwerpse Sint-Andrieskerk heeft men de laatste 15 jaar getracht het oude met het nieuwe te verzoenen (nova et vetera). Het ene gaat zeker niet ten koste van het andere. Tussen het oude was er overigens nog voldoende speelruimte voor het nieuwe. Gewapend met de geschiedenis van de kunst en met hedendaagse pastoraal, gesteund door de medewerking van ploegen vrijwilligers, heeft deze ondernemingszin geleid tot een voorlopig resultaat dat we toch al eens graag met u willen delen. Wie weet brengt het jullie op ideeën voor de inrichting van de kerk waar u bij betrokken bent. Misschien kan het ook uw didactische aanpak als pastor, catechist, leraar, gids, inspireren.

Kom en zie.

Data:

Woensdag 17 mei
Maandag 22 mei
Zaterdag 17 juni

Plaats: Sint-Andrieskerk, Sint-Andriesstraat 3 – 2000 Antwerpen, ingang via hoofdportaal onder de toren

Programma

  • Vanaf 9u.30 koffie
  • Een hedendaagse aanpak van de kerkruimte, door Rudi Mannaerts, pastoor
  • 11u Thematisch gidsen op ieders golflengte, naar ieders interesse, door TOPA-gidsen
  • 12u kennismaken met de TOPA-werking: gidsenwerking, vorming, website, Documentatiecentrum, publicaties, wenskaarten, etc.
  • 12u30 broodjesmaal in de feeërieke historische kelder
  • 13u15 bezoek aan het Documentatiescentrum van TOPA en aan de schatkamer van de kerk
  • napraten voor wie wenst: gelegenheid tot verdere vragen

Inschrijven: doe je via het onderstaand inschrijvingsformulier.
Vermeld of u bij de broodjesmaaltijd blijft.
Vrije bijdrage in de onkosten.

==================================================================

Parochie of Organisatie

Aantal personen

Kies een datum
Woensdag 17 mei 2017Maandag 22 mei 2017Zaterdag 17 juni 2017

Maak uw keuze
Wij blijven voor de broodjesmaaltijdWij blijven niet voor de broodjesmaaltijd

Extra opmerking

Voornaam (vereist)

Achternaam (vereist)

E-mail (vereist)

Telefoonnummer

Evenementen

Nieuws

23/11 - Voor de Sint-Andrieskerk werd een virtuele rondleiding ...

Lees Meer

15/09 - Een hele reeks kerkbeschrijvingen toegevoegd. In de ...

Lees Meer

24/08 - Ook de uitgebreide en geïllustreerde beschrijving van ...

Lees Meer