Op reis in eigen stad

Een dagje RUSLAND in Antwerpen

Kasteelpleinstraat 71:
geen ‘café Russe’, maar toch Lenin op café …

Laten we onze wandeling beginnen met misschien een verrassing van formaat.

Anno 1911. Een Rus komt naar Antwerpen afgezakt: Vladimir Lenin.

‘Wie had dat kunnen denken?’, hoor ik u al denken…

Op uitnodiging van Russen die te Antwerpen gevestigd zijn, komt hij speechen over de verwarde politieke toestand in hun vaderland (met binnen de revolutionairen de tweespalt tussen bolsjewieken en mensjewieken). Hier, in het toenmalige café Corluy, houdt hij een revolutionaire toespraak voor een aandachtig publiek van 200 Russen en Letten.

In een onderonsje met zijn aanhangers die avond verklaart Lenin: “Antwerpen interesseert ons heel erg”. De reden was dat men vanuit de havenstad door de Russische zeelui verder propaganda kon voeren in het tsarenrijk zelf.

Naast politieke propaganda kwam Lenin naar de grote Russische kolonie in Antwerpen om geld in te zamelen voor de bolsjewistische pers (een jaar later richt Lenin de krant Pravda op (De Waarheid).

Lenin houdt een toespraak op het Rode Plein op 07/11/1918
Kasteelpleinstraat 71 - in 1811 was dit "Café Corluy"

Toen hij die avond op 7 november 1911 ging overnachten in een onverwarmd kamertje bij de Russische tekenaar Anton Makarenko in de Stefaniestraat 4, had hij zelfs in zijn wildste dromen niet kunnen denken dat hij met zijn kleine partij zes jaar later de grote baas zou worden van heel Rusland en van de nieuwe Sovjetrepubliek.