Op reis in eigen stad

Een dagje SPANJE in Antwerpen

Middelheimmuseum – Escultura moderna

Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen

Vandaag bezit het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim een tiental sculpturen van Spaanse beeldhouwers uit de 20ste eeuw.

Als uitgesproken modern werk geldt ‘De Profeet’ (1933) van Pablo Gargallo, een van de meest opvallende stukken uit de collectie (online zichtbaar). De uitgesneden holtes, echo’s van de luidkeels sprekende mond, bezorgen het werk juist meer inhoud; de catalogus spreekt zelfs van ‘barokke bewogenheid’.

https://www.middelheimmuseum.be/nl/pagina/pablo-gargallo-spanje

Een werk van hier met historische verwijzing naar de 15de en 16de eeuw, is de fantasierijke ‘De Saraceen’ (1958) van Roel D’Haese, met opnieuw ‘barokke’ maar hedendaagse vormgeving van en helm, schild en vizier. De kunstenaar had dit werk graag opgesteld gezien in een lege nis, ergens in de stad, waar door beeldstormerij werken verdwenen waren.

Naar het einde van de 20ste eeuw, kwamen realistische afbeeldingen opnieuw op de voorgrond. Zo ‘Ursula’ (1965) van Julio L. Hernandez als een contrast met het vorige object. De kunstenaar wou naar eigen zeggen een personage van deze tijd weergeven, met een zekere terughoudendheid (zie de hand die de regenjas en de handtas klemt; het beeld kwam terecht op de omslag van een roman: Pol Hoste, Vrouwelijk enkelvoud (1987).

https://www.middelheimmuseum.be/nl

Camino: tram 15 Metro Opera > halte Koninklijkelaan of bus 21 Quellinstraat perron 1 > halte Lindendreef