Rondleidingen door TOPA-gidsen

De doelstelling van Toerismepastoraal Antwerpen vzw (ToPA) is duidelijk:

‘de toeristische ontsluiting van de kerken en het religieus erfgoed in het bisdom Antwerpen’.

Om dit waar te maken bieden we u deze website aan en talrijke publicaties en voordrachten.

Maar u zal vooral kunnen genieten van het gratis onthaal dat onze gidsen dagelijks verzorgen in de 5 toeristische monumentale kerken:

Daarnaast biedt ToPA ook geleide groepsbezoeken aan die de kerk zelf en haar kunstwerken belichten. meer informatie is te vinden op dezelfde pagina’s als hierboven.

In de kathedraal biedt ToPA aangepaste educatieve rondleidingen aan voor scholen.

Ook focussen we op thematische rondleidingen (Kerstmis, St.-Valentijn, Vasten-Pasen, dieren en St.-Franciscus, heiligen/Halloween, enz.).

Met de ‘topstukkenroute’ maakt u tijdens een wandeling langs meerdere kerken kennis met de belangrijkste religieuze kunstwerken van de stad.

Ook andere monumentale kerken van de stad en het bisdom Antwerpen stellen hun deuren open. Rondleidingen zijn ook hier mogelijk, maar meestal op aanvraag.

Meer gegevens vindt u op de aan elke kerk toegewijde pagina’s.

Naast het aanbod per kerk biedt TOPA ook nog:

Op stap van de ene kerk naar een andere

Deze wandelingen zijn afhankelijk van de toegangsuren van de betrokken kerken, wisselend van seizoen tot seizoen, en van de erediensten.

De top van de Antwerpse schilderkunst

Dankzij het Topstukkendecreet zal de top van de Antwerpse barokschilderkunst ons grondgebied nooit verlaten. Sta oog in oog met tweeëntwintig beschermde Antwerpse meesterwerken in drie monumentale kerken: Sint-Paulus, Kathedraal en Sint-Jacob. Ontdek wie naast Rubens, Van Dyck en Jordaens nog onze bescherming en bewondering verdienen.

Tijd: 1u30 à 2u00
Prijs: inwoners provincie Antwerpen, gratis; bij gemengde groepen, betalen de niet-Antwerpenaren € 6,00
Gids: € 85,00
Reservatie: 3 weken op voorhand via info@dekathedraal.be of +32 (0)3 213 99 51

Waar de ster bleef stille staan

In de kersttijd wijst een enorme ster op de toren van Sint-Andries de weg… Daar trekken we heen, niet vanuit het Oosten maar vanuit het Noorden… We vertrekken immers in de Sint-Pauluskerk, bezoeken de Sint-Carolus-Borromeuskerk en de Kathedraal om aan te komen bij de bijzondere kerststal in Sint-Andries. We zien hoe kunstenaars vorm hebben gegeven aan het oeroude kerstverhaal en verborgen schatten tevoorschijn toveren: meer dan goud, wierook en mirre.

Tijd: 1u30 à 2u00 – in de periode 15/12 – 06/01

Prijs: inwoners provincie Antwerpen, gratis; bij gemengde groepen, betalen de niet-Antwerpenaren € 6,00
Gids: € 85,00
Reservatie: 3 weken op voorhand via info@dekathedraal.be of +32 (0)3 213 99 51